Magyar Olimpiai Akadémia a 78. Országos Vándorgyűlés

 

OLIMPIAI MOZGALOM – A Magyar Olimpiai Akadémia a 78. Országos Vándorgyűlését a Hajdú-Bihar vármegyei Nyíradony városában rendezte meg Nyíradony Város Önkormányzatával és a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tevékenykedő Harangi Imre Olimpiai Baráti Körrel. A rendezvényen felavatták Harangi Imre olimpiai bajnok (Berlin 1936) születésének 110. évfordulójára elkészült új emléktáblát. A megemlékezések és koszorúzások sora város főterén álló 1936-os Harangi Imre emlékoszlopnál zárultak, ahol szintén elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját a MOA jelenlévő vezetése. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gedó György ökölvívó olimpiai bajnok; Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó; Osváth Richárd ezüst és bronzérmes paralimpikon vívó; Váradi János olimpiai bronzérmes ökölvívó; Niki Hristodoulou Sidiropoulou vívó olimpikon és dr. Süvöltős Mihály kézilabdázó olimpikon.

 

A vándorgyűlésen a MOA elismerések átadása következett. Az elismerteket Győr Béla méltatta, az elismeréseket dr. Iglódi Endre MOA-elnök és Prof. Dr. Szakály Sándor MOA-alelnök adta át. A Magyar Olimpiai Akadémia az olimpiai eszme több éves munkájáért MOA Tiszteleti Érmet adományozott Kovács Gézának, az Egri Városi Sportiskola igazgatójának és Csiszár Antal Sándornak, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnökének, a kör bázisát adó Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanárának.
Tiszteleti jelvényt adományozott Tasó Bélának, Nyíradony Város polgármesterének. Díszoklevelet adományozott: Tasó László országgyűlési képviselő úrnak, a mai rendezvény fővédnökének; Berekszászi Natáliának, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójának; Kővári Imrének, a MÁV forgalmi szolgálattevőjének; Csiszár Antal Sándornénak, a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola és Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium testnevelő tanárának, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör tagjának. Emlékserleget adott át a rendezvény emlékére Nyíradony Város Önkormányzatának.

A vándorgyűlés emlékére tölgyfát ültetett Gedó Gyögy olimpia bajnok és Győr Béla a MOA főtitkára.

A vándorgyűlés helyszínén, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a regisztráció után a dr. Moldvay István-Tóth Vince emlékkiállítást Csiszár Antal Sándor testnevelő, a helyi főszervező nyitotta meg. Ezzel párhuzamosan a helyi baráti kör olimpiatörténeti gyűjteményeit is megtekinthették a résztvevők. Emellett a tablókon „Az ökölvívó sport”, „A magyar ökölvívás története”, valamint „A 10 legjobb magyar férfi ökölvívó olimpikon” és „Az olimpiai tölgyek története” kiállítások voltak megtekinthetőek. Itt már lehetőség volt a vándorgyűléshez kapcsolódó egyedi bélyegzésre Miklós László filatelista, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör tagja jóvoltából.

A MOA a 79. Vándorgyűlését 2024. áprilisában Beloiannisz községben rendezi majd meg.